Drie oud-medewekers van de Rabobank zijn in de VS aangeklaagd voor het manipuleren van de libor-rente, het tarief dat banken hanteren voor leningen onderling.
Het gaat om een Brit, een Australiër en een Japanner.
Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justititie maandag (lokale tijd) bekendgemaakt. De mannen worden ervan verdacht met de rente te hebben gesjoemeld zodat deze voordelig uitpakte voor hun handelspositie. Vanuit Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk hielden ze 4 jaar lang contact over de rente zodat deze ,,idioot” laag of hoog zou uitpakken.
Zo vroeg een van de verdachten per e-mail aan elkaar of ze ,,de 3 maanden Libor stiekem konden verlagen met 1 of 2 basispunten”. Een andere verdachte mailde daarop terug: ,,Geen probleem maat. Ik zet hem laag”.
Samenzwering plegen fraude
De voormalig Rabo-werknemers worden dan ook aangeklaagd wegens samenzwering om fraude te plegen. Als ze worden veroordeeld, hangt hen maximaal 30 jaar celstraf boven het hoofd.
Rabobank heeft boetes van in totaal 774 miljoen euro betaald aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak te schikken. Ongeveer 30 Rabobank-medewerkers maakten tussen 2005 en 2011 afspraken met buitenlandse banken om het tarief van de Libor te manipuleren.
Rabobank en Libor
Bestuursvoorzitter Piet Moerland trad naar aanleiding van het schandaal eind oktober direct terug. Hij zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan. Pas later werd ook Sipko Schat de laan uitgestuurd. Hij stond aan het hoofd van de afdeling die zich schuldig maakte aan de fraude.
Maandag pleitte advocaat Gerard Spong al voor vervolging van de Rabobank en/of vertrokken bestuurders. Hij wilde hiermee afdwingen dat de schikking die de Rabobank trof, wordt teruggedraaid.
Eerder kregen Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al boetes vanwege het Liborschandaal. Met 1,5 miljard dollar viel alleen de boete voor UBS hoger uit dan die voor Rabobank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl